Netwerk Regenboog FNV

Weigering homoseksuele stagiair door christelijk bedrijf veroordeeld

homo“Wij hebben iets gezien op je facebookpagina, en dat is je seksuele geaardheid en vooral het uitleven van die geaardheid  (Je hebt een vriend). Dat je die geaardheid hebt is niet het punt, maar het uitleven daarvan wel. Wij zijn een christelijk bedrijf, en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigen mogen. Daar God dit uitleven van je seksuele geaardheid nergens in zijn Woord goedkeurt, maar wel afkeurt, en voor ons zijn Woord als richtsnoer geldt, kunnen we je (daar ik Hem meer gehoorzaam wil zijn dan mensen) niet aannemen.”
Dat kreeg Bas van der Meer, een student Small Business & Retail Management uit Friesland te horen nadat er een principe-afspraak was gemaakt dat hij bij het christelijke bedrijf A.Th. de Boer & Zonen B.V. stage zou gaan lopen.  Niet dus.
De student vond echter dat de wetten van mensen toch ook belangrijk waren, en stapte naar het College voor de Rechten van de Mens.  Dat oordeelde duidelijk: er was hier sprake van onderscheid op grond van homoseksuele gerichtheid, en omdat er geen uitzonderingsgrond in het spel is, is dat verboden.
Het Openbaar Ministerie zat ook niet stil en stelde vervolging in tegen het agrarisch bedrijf De Boer en Zonen. Eind april 2016 kwam de uitspraak: het bedrijf kreeg een boete van € 1600 opgelegd van de rechter.