Netwerk Regenboog FNV

Transgenderrechten Portugal

Palacio-sao-bento-1Portugese HLBT-organi­saties én de beide grote vakbondskoepels hebben er voor gelobbyd, en het resultaat mag er zijn: eind januari heeft het Portugese parlement (foto: parlementsgebouw) ingestemd met een voorstel van de Socialistische Partij om op de arbeidsmarkt en de werkplek discriminatie op grond van genderidentiteit wettelijk te verbieden.
Alle linkse partijen stemden vóór, de rechtse partijen de samen de regeringscoalitie vormen, onthielden zich van stemming.

Daarmee was deze bepaling overigens nog niet direct wet. Pas nadat president Cavaco Silva  op 1 maart zijn handtekening eronder had gezet, werd de wet (per 15 maart) van kracht.

De meest krachtige argumenten voor de invoering van de nieuwe wetsregel werden o.a. ontleend aan het feit dat Portugal transgenders al als doelgroep heeft opgenomen in het landelijke gelijkberechtigingsbeleid en aan het onderzoek van de FRA, het Europese Agentschap voor Grondrechten. Al eerder voegde Portugal de grondslag genderidentiteit toe aan de wetgeving tegen zogeheten hate crimes.