Netwerk Regenboog FNV

Talkshow Maastricht: diversiteit, zelfs in talen

Het begint een traditie te worden: de middag voor de Roze Zaterdag organiseert het Netwerk Roze FNV een talkshow met opvallende gasten, omlijstende muziek, hapjes en drankjes.  De gasten hebben heel verschillende achtergronden. Dit jaar was een afvaardiging van de organisatie Lesbians and Gays Support the Miners (LGSM) te gast, waardoor er niet alleen over heel verschillende thema’s, maar ook nog eens in twee talen werd getalkshowd.

Bij de opening sprak de Maastrichtse wethouder Gerdo van Grootgeest over de situatie binnen het gemeentelijk bestuur: hij gaf toe dat er geen beleid was gericht op seksuele diversiteit, maar ging ervan uit dat het vanwege de open sfeer en het feit dat de roze factor ruim is vertegenwoordigd, allemaal redelijk goed zat. Een veronderstelling waar Netwerk Roze wel enige kanttekeningen bij had kunnen plaatsen – maar misschien nog búiten de talkshow om gaat doen. In ieder geval zag Van Grootgeest ook dat er nog werk aan de winkel was. Voormalig voetballer Wensley Garden was tijdens zijn voetbalcarrière nog in de kast, maar sommige van zijn toenmalige collega’s namen het hem kwalijk dat hij hen destijds niet in vertrouwen wilde nemen, vertelde hij.

Verder maakte FNV-bestuurder Leo Hartveld zijn debuut – nog nauwelijks had hij de portefeuille “roze” overgenomen, of hij werd al aan een spervuur van vragen onderworpen.

Na afloop van de show klommen een paar organisatoren met de gasten het toneel op en poseerden voor het banier van LGSM, dat vorig jaar zijn dertigjarig bestaan vierde.