Netwerk Regenboog FNV

Russische poging om meer partnerrechten VN-personeel te blokkeren weggestemd

“Het is een schande dat we in een respectabele internationale organisatie als de Verenigde Naties geld uitgeven voor de partners van lesbische en homoseksuele werknemers, terwijl ze in hun eigen land die rechten niet hebben!” moeten de Russische VN-vertegenwoordigers hebben gedacht. Bij de VN-begroting dienden ze daarom een voorstel in om het VN-personeel dat een gelijkgeslachtelijke huwelijkspartner heeft, de partnerrechten voor getrouwd personeel te ontzeggen als ze dat niet hun eigen land hebben.

ban-ki-moon-quote-2013Die huwelijksrechten voor homo- en lesbisch (en wellicht biseksueel) VN-personeel waren in de begroting opgenomen na een toezegging van secretaris-generaal Ban Ki-Moon afgelopen juli. Ban vond het vreemd dat voor elk huwelijkspaar moest worden gekeken naar de wettelijke regels die golden in het land van nationaliteit, de manier waarop de VN tot nu toe naar huwelijken van personeelsleden keek. Het had geleid tot ongelijkheid tussen VN-medewerkers en tot rechtszaken tegen de VN-personeelsadministratie. Daarom had hij aangekondigd om voortaan uit te gaan van de rechten van het land waarin de rechten worden verworven. Heb je de Russische nationaliteit en trouw je in Nederland met een partner van gelijk geslacht, dan krijg je dus volgens de oude regel géén, in de nieuwe wél erkenning van je huwelijkspartner volgens de arbeidsovereenkomsten van de VN.
De toezegging van Ban was het uitgangspunt voor de VN-begroting die op 24 maart 2015 in het Vijfde Comité (voor administratieve en begrotingszaken) van de VN werd behandeld.

 

Het Russische voorstel om de begroting aan te passen en te blijven uitgaan van rechten in het land waarvan de VN-medewerkers de nationaliteit hebben, werd met een duidelijke meerderheid (80 tegen 43, 37 onthoudingen) verworpen.

 

De Russische vice-ambassadeur bij VN, Peter Iljitsjew, stelde dat de oude regeling een uiting was van “de manier waarop de Verenigde Naties de culturele traditie in elk van de lid-staten respecteren”, en sprak daarmee indirect uit dat Ban een toezegging had gedaan die volkomen indruiste tegen dat respect.
Samantha Power, de ambassadeur van de VS bij de VN, stelde echter dat Rusland met zijn voorstel “zijn eigen vijandigheid jegens LHBT-ers probeerde te exporteren” en verklaarde dat Rusland uit was op een ondermijning van Bans positie.
In ieder geval is de positie van de VN-werknemers níet ondermijnd.