Netwerk Regenboog FNV

Regenboog-cao-checklist nadert afronding

Houdt uw cao wel rekening met het feit dat u niet samenwoont met uw partner en dat u toch, als die ziek is, verlof wilt kunnen nemen? Als er meerdere ouders voor kinderen zijn, hoe gaat uw cao daarmee om? En als er iemand op uw werk gepest wordt en “homo’ wordt genoemd, zijn er dan duidelijke procedures voor klachten, en manieren om oplossingen te vinden?

checklist met potloodEen subgroep van Netwerk Roze heeft een tijd gebroed op wat collectieve arbeidsovereenkomsten zouden moeten bevatten om te zorgen voor een werkklimaat voor lesbo’s, homo’s, biseksuelen en transen. Maar natuurlijk is het ook voor hetero’s goed dat ze niet worden gepest of uitgesloten of dat hun rechten worden onthouden vanwege (vermeend) ‘afwijkend zijn’.

De Regenboog-CAO-checklist is in eerste instantie bedoeld voor cao-onderhandelaars, maar ook beslist bruikbaar en zinvol voor iedereen die er interesse in heeft. De lijst zal overigens regelmatig moeten worden bijgewerkt, afhankelijk van wet- en regelgeving én kennis van discriminatiemechanismen.

Het ligt in de bedoeling om de checklist in de week van de IDAHOT (Internationale Dag tegen HOmofobie en Transfobie) te presenteren. Volg de berichtgeving via onze website!