Netwerk Regenboog FNV

Planbureau: snelle toename transgenders geen garantie voor betere positie

De recente wetswijziging in Nederland, waardoor het veel eenvoudiger is geworden om officieel een ander geslacht aan te nemen dan bij geboorte werd vastgelegd, heeft tot een spectaculaire toename geleid van het aantal mensen die zich officieel met een andere sekse hebben laten registreren. Maar dat wil nog niet zeggen dat de positie van transgenders op de arbeidsmarkt is verbeterd. Dat stelt het Sociaal-Cultureel Planbureau (SCP) in een vandaag verschenen rapport.

grafiek SCPHet rapport verschijnt aan de vooravond van IDAHOT, de internationale dag tegen homo- en transfobie. De enorme toename van geslachtsregistratie-wijzigingen in 2015 (zie grafiek)  is duidelijk veroorzaakt omdat de wet is vereenvoudigd, aldus het rapport. Sinds kort hoeven transgenders geen uitgebreid psychologisch onderzoek meer te ondergaan en medische behandelingen voordat ze zich met een andere naam en een andere sekse kunnen laten registreren. Maar het is onduidelijk of het grotere aantal geslachtsregistratiewijzigingen vorig jaar het eenmalig ‘leeglopen van een stuwmeer’ was, of een trend die in de komende jaren zal doorgaan.

Lisette Kuyper, onderzoeker en auteur van het SCP-rapport, geeft aan dat ondanks de toegenomen aantallen sekseregistratiewijzigingen en de groeiende aandacht in de media transgenders nog steeds gemiddeld een kwetsbare groep vormen, zowel sociaal-psychisch als economisch. De problemen van transgenders hangen vaak samen: door een kleiner vriendennetwerk hebben en minder vaak een vaste partner, krijgen ze minder morele ondersteuning, zijn ze vaker depressief en vinden minder snel betaald werk. Dit is uit buitenlands onderzoek af te leiden.

Het volledige rapport is online te downloaden.