Netwerk Regenboog FNV

“Noord-Carolina overtreedt federale wetgeving”
Regering-Obama steunt transgenders

In een opmerkelijke verklaring heeft de procureur-generaal van de federale regering van de Verenigde Staten afstand genomen van de ’toilettenwet’ die in Noord Carolina het leven van transgenders zuur maakt.

 

NorthCarolinaCase
Noord Carolina is een van de staten waarin transgenders tegenwoordig (sinds eind maart 2016) bij wet worden gedwongen om gebruik te maken van een toilet “dat hoort bij het geslacht zoals zij waren geboren”, als ze van een openbaar toilet gebruik moeten maken. Die wet werd ingevoerd met argumenten dat mannen die zich als vrouw zouden voordoen, op vrouwentoiletten allerlei akelige dingen zouden doen, maar was duidelijk bedoeld om de erkenning van burgerrechten voor transgenders te blokkeren.
Loretta Lynch, procureur-generaal sprak namens het Ministerie van Justitie van de federale regering nu uit welke stappen de federale regering heeft genomen. De federale regering heeft de deelstaatregering de tijd gegeven om duidelijk te maken dat ze deze wet nooit zouden toepassen – maar in plaats daarvan kwam een antwoord dat de deelstaatregering wel degelijk deze wet gaat toepassen. Nu zal de federale regering haar tanden laten zien en zet ze jurische stappen tegen Noord Carolina: er dreigen o.a. consequenties voor de financiën die die de deelstaat vanuit de federale regering krijgt.
In een historische verklaring trok Lynch de vergelijking met andere emancipatiebewegingen die niet onmiddellijk overal werden erkend, en richtte zich direct tot de transgendergemeenschap met een woord ter bemoediging.
In verband met de komende verkiezingen is het natuurlijk belangrijk dat de strijd nú wordt uitgevochten, omdat republikeinse president en federale regering bepaald niet zo emancipatorisch zullen zijn ingesteld.