Netwerk Regenboog FNV

Nieuwe index LHBT-vriendelijke bedrijven

afstreeplijstje“And the douze points go to…..”
Voor sommige bedrijven was het even de adem inhouden, maar uiteindelijk kregen ze toch een goede score.
Het gaat hier niet over het songfestival, maar over bedrijven en vooral over hun LHBT-vriendelijkheid. Al een aantal jaren is het mogelijk om je als bedrijf of instelling te laten beoordelen en dat levert punten op. Een van de LHBT-indices die bestaat, is opgesteld door de (Amerikaanse) Human Rights Campaign. Die beoordeelt het beleid op papier en in werkelijkheid om tot een puntenwaardering, de Corporate Equality Index, te komen.

De index van 2017 valt opmerkelijk goed uit voor veel bedrijven. Op het lijstje van bedrijven die het maximum van 100 punten scoorden staan (soms lokale vestigingen van) ook in Nederland bekende bedrijven, zoals Ford, Tesla, Toyota en Volkswagen, zoals American Express en Barclays, Dell en HP, Xerox, Microsoft, Google, Netflix, T-Mobile en Coca-cola. Maar een groot deel van de 100-punten-bedrijven zal voor de meeste mensen in Nederland nauwelijks bekend zijn.

Een database maakt het bovendien mogelijk om in de details per bedrijf te kijken. Jammer dat die vooral bestaat uit checklists, zodat we hier geen voorbeelden aan kunnen ontlenen voor verbeteringsvoorstellen voor cao’s.