Netwerk Regenboog FNV

Nieuwe database geeft overzicht nationale wetgevingen relatievormen Europa

Krijg je vrij als je je relatie officieel vastlegt? Wanneer kan je partnerpensioen regelen voor je partner? En houd je die rechten als je verhuist naar het buitenland?
Dat hangt niet alleen van je cao af, maar ook van de wettelijke regeling van relaties. En in de afgelopen twee decennia is daar veel in veranderd. Een nieuwe database geeft een overzicht van de situatie in de Europese Unie.

Er gebeurt een hoop: het traditionele huwelijk tussen man en vrouw is in veel landen gelukkig lang niet meer de enige mogelijkheid voor het regelen van een relatie. Sinds kort bieden Griekenland en Italië paren van gelijk geslacht de mogelijkheid van partnerschapsregistratie. Recent hebben Ierland en Finland het huwelijk voor hen opengesteld. In Duitsland en Slovenië lijken de rechtsgevolgen van geregistreerd partnerschap steeds meer op die van het huwelijk. En zelfs in Polen en Bulgarije beginnen paren van gelijk geslacht nu enige juridische erkenning te krijgen.

Dit alles en nog veel meer (zoals de geleidelijk groeiende erkenning van ongehuwd samenwonende heteroparen) is nu gedocumenteerd in de LawsAndFamilies Database. Deze nieuwe, interactieve databank beslaat 60 juridische aspecten van huwelijk, partnerschap en samenwonen over de laatste 50 jaar, voor paren van gelijk en verschillend geslacht in meer dan 20 landen. Op 25 april 2017 was de officiële presentatie op een bijeenkomst in Den Haag.

De databank is in het leven geroepen door een team van rechtswetenschappers (onder leiding van Kees Waaldijk), samen met een team van demografen en sociologen (onder leiding van Marie Digoix verbonden aan het Franse Nationaal Instituut voor Demografische Studies INED in Parijs). Het onderzoek en de opzet van de database werden gesubsidieerd door de Europese Unie.

Een vergelijkende analyse van deze omvangrijke verzameling van gegevens is ook gepubliceerd in een artikel onder redactie van prof. Kees Waaldijk, onder de titel: More and more together:
Legal family formats for same-sex and different-sex couples in European countries, Comparative analysis of data in the LawsAndFamilies Database