Netwerk Regenboog FNV

Mexico: nabestaandenpensioen ook bij gelijkgeslachtelijke paren

Matrimonios-gays-mexicoLangzaam beginnen ook in Mexico lesbo’s en homo’s meer rechten te krijgen. Dat blijkt uit het vonnis dat het Mexicaans Hooggerechtshof onlangs velde in een zaak die José Alberto Gómez Barroso had aangespannen over een nabestaandenpernsioen.

Pensioenen zijn in Mexico anders geregeld dan in Nederland. Gómez Barroso was in 2012 met zijn partner getrouwd in Mexico-stad – een van de regio’s in het land waar gelijkgeslachtelijke huwelijken wettelijk mogelijk zijn. Toen hij zijn echtgenoot echter wilde inschrijven bij het regionale bureau van het Mexicaans Instituut voor Sociale Zekerheid in Cholula (in de deelstaat Puebla), kreeg hij te horen dat dit niet mogelijk was. Ze waren inmiddels echter wel beiden ingeschreven bij het Instituut voor Sociale Zekerheid en Sociale Diensten voor Rijksambtenaren.
Gómez Barroso diende een klacht in bij de Nationale Raad ter Voorkoming van Discriminatie Conapred en spande een zaak aan tegen het Instituut voor Sociale Zekerheid. Begin 2014 kwam hij echter te overlijden. Het hooggerechtshof kwam een jaar en een dag later met het positieve vonnis voor zijn weduwnaar.
Namens het Hooggerechtshof verklaarde Fernando Franco González Salas dat als er een recht bestaat het niet uitmaakt of het om een gelijkgeslachtelijk of een ongelijkgeslachtelijk huwelijk gaat.