Netwerk Regenboog FNV

Mexicaans hooggerechtshof eerder dan dat van VS: huwelijk open

Verbieden van huwelijken tussen gelijkgeslachtelijke partners druist in tegen de Mexicaanse Grondwet. Met die uitspraak maakt het Mexicaanse Hooggerechtshof duidelijk dat paren van gelijk geslacht binnen heel Mexico moeten kunnen trouwen.
de deelstaten en voormalige deelstaten van Mexico
IM000344

 

Tot nu toe was dat slechts in delen van Mexico mogelijk.  Op 19 juni werd de uitspraak van het Hooggerechtshof (een unaniem besluit) van zes dagen daarvoor gepubliceerd. De zaak was aangekaart bij het Hooggerechtshof nadat inwoners van de deelstaat Oaxaca [spreek uit: Wachákka] waren gestuit op de wetgeving van deze staat waarin was vastgelegd dat een van de doelstellingen van het huwelijk “het voortbestaan van de soort” is (op de foto: traditionele dansen met mannen en vrouwen in Oaxaca).

Het Hooggerechtshof oordeelde dat op die manier het huwelijk alleen voor vrouw-man-stellen wordt gereserveerd, en dat zoiets het principe van gelijkberechtiging schendt. Aan de hand van deze uitspraak van het Hooggerechtshof zijn nu in alle deelstaten van Mexico waar dat nog niet eerder mogelijk was, de wetten rond het huwelijk aan te vechten. De uitspraak betekent niet dat morgen alle gemeentehuizen in heel Mexico meewerken aan gelijkgeslachtelijke huwelijken, maar wel dat elke weerstand tegen gelijkgeslachtelijke huwelijken vanaf 22 juni 2015 (wanneer het vonnis van kracht wordt) juridische basis mist.

 

Wat het precies voor vakbonden gaat betekenen is nog niet duidelijk. Partners van vakbondsleden hebben in Mexico het recht om in bepaalde situaties de vakbondsrechten te erven. Daarbij erkenden sommige vakbonden al informele partnerschappen tussen gelijkgeslachtelijke partners. Of dat gaat veranderen is onduidelijk.