Netwerk Regenboog FNV

Macedonische mensenrechtencommissie:
universitaire studieboeken potentiële bron homofobie

OMS-IStudenten psychologie en medicijnen op universiteiten in Macedonië krijgen – in ieder geval tot voor kort – boeken voorgeschreven die bepaald niet de modernste ideeën over homoseksualiteit of transseksualiteit weergeven. Volgens de boeken is homoseksualiteit een “omkering van de geslachtsdrift”; normale seksualiteit zou immers alleen tussen man en vrouw plaatsvinden. Bovendien stelde één van de studieboeken dat homoseksualiteit in Macedonië was verboden, terwijl het verbod in de voormalige Joegoslavische republiek al in 1996 is verdwenen. In ander verband zou je beter over “pas in 1996” kunnen spreken. Maar ja, het studieboek werd in 2004 uitgegeven (en door de overheid goedgekeurd) en het is dus bepaald niet up-to-date.

Eerder verweerden de universiteiten zich met het argument dat wetenschappelijke inzichten geen discriminatie zijn: “wetenschap is immers objectief”. Maar nu vond de Macedonische mensenrechtencommissie de boeken toch wél discriminerend. Dat gebeurde na een klacht tegen de universiteiten. Zulke teksten kunnen bovendien leiden tot verspreiding van homofobie, aldus de Mensenrechtencommissie.
Het is niet duidelijk of er nu betere boeken komen op de Macedonische universiteiten. Helaas blijft Macedonië het land met de slechtste situatie voor LHBTI’s. Meer informatie hier (in het Engels).