Netwerk Regenboog FNV

Londens protest tegen onderdrukking Istanbul Pride

Een LHBTI Pride tijdens de ramadan, dat kon echt niet. Met dat argument werd de Pride mars in het Turkse Istanbul verboden en (zeer) hardhandig onderdrukt. 75 mensen raakten zo ernstig gewond dat ze in het ziekenhuis moesten worden behandeld. Een gelegenheidsargument van de AK-Partij, want vorig jaar viel de ramadan ook samen met de Pride, en toen was er (nog) wel toestemming verleend.
Op 10 juli protesteerden mensen van diverse organisaties (waaronder vakbonden) in Londen bij de Turkse ambassade tegen de onderdrukking van de Pride, en de verscherping van het anti-LHBTI-beleid dat de AK Partij van Erdoğan heeft ingezet. Want in de tussentijd zijn er posters verschenen die oproepen tot vermoorden van LHBTIs, zijn er cyberaanvallen geweest op de websites van LHBTI organisaties en is Kemal Ördek van de Rode Paraplu (Vereniging voor Seksuele Gezondheid en Mensenrechten) beroofd en verkracht.
 

TurkeyprotestLondon2015
Het Londense protest onderschreef de eisen die het Pride Comité in Istanbul heeft gesteld:

  • De Turkse autoriteiten, in het bijzonder de gouverneur van Istanbul en de politie, dienen onmiddellijk een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek in te stellen naar het gebruik van geweld door de politie, en zich garant stellen dat in de toekomst Pride demonstraties kunnen plaatsvinden;
  • LGBTI activisten en andere deelnemenden aan de Pride moeten hun recht op vreedzaam samenzijn kunnen uitoefenen;
  • De Turkse autoriteiten moeten de veiligheid van de deelnemenden aan de Pride waarborgen;
  • De Turkse autoriteiten moeten de rechten van de Turkse bevolking, inclusief LHBTI mensen, eerbiedigen en waarborgen, zonder discriminatie. Daartoe behoren ook het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op vreedzaam samenzijn.
  • (met dank aan de Peter Tatchell Stichting)

    Het Netwerk Roze heeft een concept-verklaring opgesteld voor het ledenparlement van de FNV die aansluit op het protest in Londen.