Netwerk Regenboog FNV

In de kast blijven is goeie training voor bepaalde beroepen – volgens onderzoek VS

Het is lastig om voortdurend je homoseksualiteit te blijven verbergen, maar als je het volhoudt, dan bouw je wel een soort kwaliteit op die je beroepsmatig ook kunt gebruiken. Althans, dat concluderen de  sociologen András Tilcsik, Michel Anteby en Carly Knight uit een onderzoek dat ze onder lesbische vrouwen en homomannen in de VS hielden.
Mensen die niet uitkomen voor hun seksuele gerichtheid, aldus deze onderzoekers, komen vaak in een speciaal soort beroep terecht. Niet omdat ze in dat beroep zoveel “gelijkgestemde” collega’s krijgen, zoals eerder werd verondersteld. Maar eerder omdat ze
een soort levenshouding, gedrag en kwaliteiten hebben aangekweekt die ze beter geschikt maken voor dat type functies.
bankerAls voorbeeld kan de wereld van de zakenbankiers gelden. Psychologen en therapeuten hebben laten weten dat veel van hun cliënten uit deze beroepsgroep hun homoseksualiteit verbergen – en jarenlang was er slechts één openlijke homo werkzaam in Wall Street.
De onderzoekers denken dat ook bepaalde beroepen waarbij empathie vereist is, vaker door heimelijke homo’s en lesbo’s worden gekozen. “Bij elk contact met collega’s en klanten moeten ze anticiperen hoe het verder gaat: komt een partner of een gezin ter sprake, en hoe gaan ze dan reageren?

Daarom móeten ze wel meedenken en meevoelen met hun gesprekspartners. Die kwaliteit ontwikkelen ze steeds verder.”

Maar als zoveel verborgen lesbo’s en homo’s bij therapeuten bekend zijn, is gelijk ook de keerzijde van de medaille aangegeven: wie jarenlang verstoppertje speelt op haar of zijn werk, heeft het niet makkelijk en moet soms professionele hulp inschakelen om overeind te blijven. Het is bijvoorbeeld niet bekend hoe lang de homoseksuele of lesbische zakenbankiers het volhouden om in de kast te blijven en hun baan goed uit te oefenen. Branden ze sneller op dan hun hetero-collega’s of zijn ze zó goed in het leiden van een dubbelleven dat het niks uitmaakt?
Er is in ieder geval veel meer onderzoek nodig voordat de slogan van een paar geleden “Uit de kast werkt beter” op de mestvaalt kan.