Netwerk Regenboog FNV

ILO nu ook bezig met positie van LHBTs

Te controversieel. Geen prioriteit. Lang is binnen de Internationale ArbeidsOrganisatie (ILO) het onderwerp van gelijkberechtiging van lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBTs) buiten de deur gehouden. Maar dat is niet langer het geval. In mei publiceerde de ILO haar bevindingen van een onderzoek naar de positie van LHBTs op de arbeidsmarkt en de werkplek. Een onderzoek dat overigens al in 2012 is gestart.

ILO logo with rainbow coloured ringDe eerste fase van het onderzoeksproject, dat gesteund wordt door de Noorse regering, richt zich op Argentinië, Hongarije en Thailand. In het vervolgtraject komen Costa Rica, Frankrijk, India, Indonesië, Montenegro en Zuid-Afrika aan de orde.

In het onderzoek werd (wellicht niet verrassend) duidelijk hoe stereotyperingen, stigmatiseringen en uitsluitingsmechanismen  een rol spelen op de werkplek. Uiteraard heeft de wetgeving van het land ook een invloed op de mate waarin LHBTs kunnen functioneren op de werkplek en überhaupt een baan kunnen krijgen.

Meer informatie op de ILO-website (in het Engels).