Netwerk Regenboog FNV

Ierland eerste land waar via referendum huwelijk wordt opengesteld

Irish-yesHet referendum in Ierland over de openstelling van het huwelijk voor gelijkgeslachtelijke paren heeft een klaterende overwinning opgeleverd voor de gelijkheidsbeginselen. Ierland is het eerste land waar via een referendum het huwelijk wordt opengesteld, nadat al eerder het parlement zich vóór openstelling uitsprak.

Slechts één van de 43 kiesdistricten sprak zich uit tégen openstelling, terwijl de percentages voorstemmers in de hoofdstad Dublin rond de 70% schommelden.

Ierland was een van de laatste landen in Europa waarin de strafbaarstelling van homoseksualiteit werd opgeheven – pas in 1993. Daarvóór hadden overigens een aantal vakbonden al via collectieve arbeidsovereenkomsten vastgelegd dat geen enkele werknemer ontslagen mocht worden vanwege haar of zijn homoseksualiteit.

De strafbaarstelling van homoseksualiteit werd geschrapt na een lange strijd van toenmalige Ierse senator David Norris, die in 1983 aan het Ierse Hooggerechtshof trachtte de uitspraak te ontlokken dat de strafbaarstelling indruiste tegen de mensenrechten. Toen het Hooggerechtshof echter (in meerderheid) oordeelde dat het verbod op homoseksualiteit de “christelijke en democratisch vastgestelde waarden van de Ierse republiek” diende en de institutie van het (hetero-)huwelijk beschermde, stapte Norris naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Dát was het eens met Norris, waarna het nog vijf jaar duurde voordat het Ierse parlement zijn zegen gaf aan opheffing van de strafbaarstelling.

Sindsdien heeft Ierland zich snel ontwikkeld van een conservatief katholiek land naar een moderne en progressieve natie.