Netwerk Regenboog FNV

Georgia (VS): Wetsvoorstel regelt discriminatie op christelijke grondslag

“U bent er voorstander van dat christelijke organisaties het recht hebben om te discrimineren. Valt volgens u de Ku Klux Clan ook onder de definitie van een christelijke organisatie?”
“Ik denk het wel,” antwoordde senator Greg Kirk (foto) op dezeSenator Greg Kirk vraag van zijn collega Emanuel Jones, “Ik zou niet weten waarom niet.”

En tot stomme verbijstering van het wat progressievere deel van de Verenigde Staten stemde een meerderheid in de senaat van Georgia in met de zogeheten First Amendment Defense Act, een wetsvoorstel dat het christelijke organisaties mogelijk stekt om toch vooral te (blijven) discrimineren. Het wetsvoorstel is met name gericht tegen LHBTs, maar maakt het ook moeilijker voor alleenstaanden die geen celibatair leven leiden, voor ongehuwde heterostellen, voor paren die een verschillende religieuze of etnisch-culturele achtergrond hebben, en voor de kinderen in zulke gezinnen.

Lambda Legal, een organisatie die zich inzet voor LHBT-rechten, verwerpt de uitkomst van het senaatsstemming met grote stelligheid. “Dit wetsontwerp stelt godsdienstige overtuiging boven alles, zelfs boven de gerechtvaardigde wensen van bijvoorbeeld kinderen, vrouwen, slachtoffers van huiselijk geweld of patiënten. Het is een giftig recept om mensen tegen elkaar uit te spelen, om mensen te laten lijden, om tegenstellingen aan te wakkeren, en het moedigt discriminatie aan binnen de hele staat van Georgia.” “Werkenden en anderen staan op deze manier bloot aan allerlei grillen van bedrijven of overheden die op basis van een godsdienstige grondslag het recht krijgen te discrimineren.”

Over het wetsontwerp moet nog worden gestemd in het Lagerhuis van Georgia.