Netwerk Regenboog FNV

Geen ‘sekse’ meer maar ‘gender’ in identiteitspapieren

ecuador-dniMet 77 stemmen vóór, 2 tegen, 1 blanco stem en 20 onthoudingen heeft het parlement van Ecuador op 10 december ingestemd met een wetswijziging die het mogelijk maakt dat mensen bij in officiële identiteitspapieren (het zogeheten Nationaal Identificatie-Document, DNI in het Spaans) voortaan kiezen met welk geslacht ze willen worden aangeduid. Ook het kiezen van een nieuwe naam (eenmalig) en het omdraaien van namen is simpeler geworden.
 
Richard Calderón, parlementariër van de Alianza PAIS en initiatiefnemer van dit wetsvoorstel, verklaarde dat “de vigerende wet uit 1976 stemt en op verschillende punten inmiddels in strijd komt met de Grondwet van 2008, en dan vooral wat betreft de rechten van vrouwen en LHBTI’s […]” .

“Wat betreft het geslacht wijzen we erop dat we hiermee het recht vastleggen dat mensen hebben om zélf te bepalen welk geslacht ze hebben, en dat ze, als ze eenmaal meerjarig zijn, het veld ‘sekse’ kunnen laten vervangen door een veld ‘gender'”, voegt de toelichting op deze wetswijziging toe.