Netwerk Regenboog FNV

Geen “roze plafond” in Britse krijgsmacht?

British Army uniform“Wie homo is, kan zijn verdere carrière in het leger natuurlijk wel vergeten.” merkte een hoge Britse legerofficier onlangs op tegen een collega-generaal. Die beet op zijn tong.

Want de generaal in kwestie was weliswaar getrouwd met een vrouw en vader van enkele kinderen, maar hij was ook homoseksueel. Alleen dat laatste was bij collega’s niet bekend.

De generaal vond de opmerking typerend voor de informele repressie binnen de strijdkrachten en volkomen in strijd met het officiële gelijkheidsbeginsel. Sinds 2000 zijn homo’s en lesbo’s welkom bij de Britse strijdkrachten, en is onderscheid op grond van seksuele gerichtheid in het personeelsbeleid niet toegestaan.

Omdat het hem in zijn rang verboden is om zonder toestemming vooraf met de pers te praten, besloot hij anoniem een interview af te geven aan de Mail On Sunday. Daarin verklaarde hij te hopen op korte termijn vanuit zijn huiselijke kring én vanuit de militaire hiërarchie toestemming te hebben om openlijk als homo én Britse generaal naar buiten te treden.
Om te laten zien dat je als homo ook vorstin, volk en vaderland kunt dienen in een hoge militaire rang. Niks mis mee. Dan zouden zijn collega’s voortaan niet meer zo smalend over carrièrekansen hoeven te praten, en zou het klimaat ook daadwerkelijk homovriendelijker kunnen worden.

Het is dus even afwachten…