Netwerk Regenboog FNV

Geen grap: Malta’s nieuwe wet

Op 1 april nam het Maltese parlement na een inspraakprocedure (zie afbeelding) een wet aan die een enorme verbetering inhoudt voor het leven van transgenders. De Gender Identity, Gender Expression and Sex Characteristics Act (GIGESC Act) is gebaseerd op de stelling dat mensen zélf bepalen wat hun geslacht is, en dat daar geen ingewikkelde procedures of psychiatrische onderzoeken voor nodig zijn. Aan de hand van een verklaring die bij een notaris is vastgelegd kan wijziging van het geregistreerde geslacht binnen een maand worden geregeld.
malta-act-consultationDe wet maakt ook duidelijk dat een pasgeboren kind niet per se hoeft te worden geclassificeerd als jongetje of meisje. Zoiets mag best worden uitgesteld. Op die manier kan de indeling op de geboorteakte uiteindelijk  beter aansluiten op hoe het kind zichzelf ziet en zich uit.
De totstandkoming van de wet is niet zonder slag of stoot gegaan. Lange tijd was Malta helemaal niet zo makkelijk voor transgenders. Maar nadat Joanne Cassar in 2011 een zaak aangespannen had tegen haar vaderland Malta bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens , draaide Malta bij. In 2013 werd de zaak voor het Europese Hof gestopt omdat er een vergelijk was gekomen, en een jaar later voegde Malta expliciet “geslachtsidentiteit” toe aan de discriminatiegronden die wettelijk verboden waren.
Met de nieuwe wet stelt Malta een voorbeeld aan andere EU-landen. Wie volgt?