Netwerk Regenboog FNV

Europarlementariër Mazuronis: LHBT*s hebben alleen politieke rechten

“Het Europese Hof voor de Mensenrechten heeft onlangs duidelijk gemaakt dat het bij LHBT-rechten alleen gaat om politieke rechten en niet om mensenrechten die zij vanaf hun geboorte hebben. Dat maakt duidelijk dat een verbod op het homohuwelijk of adoptie door homostellen helemaal geen homodiscriminatie is. Met andere woorden: dat we er een andere mening op na houden dan sommige leden van de LGBT-gemeenschap is normaal en volkomen acceptabel, maar zij willen dat niet begrijpen.” 

mazuronis-356x187Aldus Europarlementariër Valentinas Mazuronis (foto), Litouws lid van ALDE-fractie (Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa) in een commentaar op de Baltic Pride. Daaraan had hij geen enkele behoefte. Hij beriep zich erop dat weliswaar iedereen het recht heeft om zijn of haar mening kenbaar te maken, maar dat het sociaal-politieke klimaat er nu in dreigt uit te monden dat hij ofwel fervent voorstander van zo’n Pride zou moeten zijn, of als chauvinistische en racistische homofoob wordt weggezet. Daaraan weigert hij mee te doen. Hij ís geen voorstander van de Pride, maar werkt wel degelijk samen met sommige homo’s, verklaarde hij.

LGL, de Litouwse LGBT*-vereniging heeft haar ernstige zorgen geuit over deze uitspraken van Mazuronis. Zijn uitspraken staan — zo geven zij aan — in schril contrast tot de rol van het Europarlement in het beschermen van en opkomen voor gelijkberechtiging, acceptatie en tolerantie en de rechter van alle Europese burgers.