Netwerk Regenboog FNV

Eğitim Sen wint prijs

EgitimSen-dagDe FNV Febe Elizabeth Velásquez Vakbondsrechtenprijs 2015 gaat naar….. [ tromgeroffel] … Eğitim Sen! Dit jaar werd de prestigieuze FNV-award aan twee leden van deze onafhankelijke Turkse onderwijsvakbond toegekend die zich in het bijzonder hebben ingezet voor vakbondsrechten en mensenrechten.

De onderwijsbond heeft een open, tolerant  en democratisch beleid en werkt bijvoorbeeld ook samen met Turkse LHBT-organisaties – in een project waar ook het Netwerk Roze FNV en TIE Nederland bij betrokken zijn. Mehmet Bozgeyik, voormalig algemeen secretaris van Eğitim Sen, en Sakine Esen Yılmaz, de huidige algemeen secretaris en voormalig secretaris genderzaken, werden het slachtoffer van intimidatie door de Turkse politie, o.a. toen zij allebei in juni 2012 werden gearresteerd. Diezelfde dag viel de politie veel vakbondskantoren en huizen van vakbondsleiders binnen. Meer dan 70 vakbondskaderleden en vakbondsleiders werden opgepakt.

De FNV-prijs werd uitgereikt door  voorzitter Ton Heerts tijdens een bijeenkomst van het FNV-parlement. Aan Mehmet Bozgeyik, omdat Sakine Esen Yilmaz het land niet uit mag op dit moment. Voorafgaand vond een bijeenkomst plaats over de benarde situatie in Turkije.

Meer informatie bij FNV Mondiaal.