Netwerk Regenboog FNV

“Een nicht moeten we niet”
Frans arbeidsrechtcollege snapt discriminatie niet

kapper“Het kappersvak zit vol met homoseksuele werknemers, dus een opmerking van een manager dat een sollicitant een nicht is is niet homofoob.”

Zo oordeelde de Parijse Conseil de Prud’hommes, een college voor arbeidsrecht, in januari in een zaak waarin een werknemer zich beledigd en gediscrimineerd voelde door zijn werkgever. Hij had een sms-bericht ontvangen dat eigenlijk niet voor hem bedoeld was, maar wel over hem ging. “Ik vertrouw hem niet. Ik houd hem niet. Het is een nicht, en die lui halen allemaal kutstreken uit.” Aldus het sms’je. Zijn proefperiode werd – zo bleek de volgende dag – niet verlengd door de manager die dit bericht had gestuurd.

Desalniettemin veroordeelde dit college de werkgever wel tot een boete van € 5000, omdat de ontslagreden niet deugde.

In de redenering over het kappersvak volgde het college overigens precies de argumenten van de advocaat van de werkgeefster. In de rechtszaak betoogde deze overigens dat het beëindigen van het arbeidsverband na de proefperiode niets te maken had met de seksuele gerichtheid van de man, maar dat het zijn traagheid was, gecombineerd met een ambitie om gelijk door te stomen naar  een managementniveau, die de doorslag had gegeven.

Het oordeel van de Conseil de Prud’hommes heeft veel verwondering en protest opgeroepen in Frankrijk. De minister van werkgelegenheid Myriam El Khomri noemde het “schandalig”. Slimane Laoufi, hoofd van de afdeling “Arbeid, particuliere sector” bij de Franse mensenrechtencommissie, die de afgewezen kapper bijstond in de zaak, toont zich geschikt over de uitkomst en noemt het een volkomen onlogisch oordeel. Ze gaan in hoger beroep.