Netwerk Regenboog FNV

Denemarken schrapt aanduiding “psychische stoornis” voor transgenders

mentalillnessTerwijl inmiddels 26 Europese landen wettelijke bescherming bieden voor transgender personen, heeft opvallend genoeg de Wereldgezondheidsorganisatie WHO “transseksualiteit” nog steeds op de lijst staan van psychische stoornissen. De WHO debatteert wel over een herziening van de lijst, net zoals zij eerder “homoseksualiteit” uit de lijst van psychiatrische stoornissen schrapte. Dat gebeurde in 1990, op 17 mei – een dag die in grote delen van de wereld elk jaar wordt gevierd als IDAHO of IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homofobie (en Transfobie).

Terwijl de WHO intern debatteert en terwijl binnen de VS enkele staten regelrechte transfobe en discriminerende wetten aannemen, nemen  enkele Europese landen juist positieve stappen. Onlangs schrapte Denemarken de situatie van ’transgenders uit zijn eigen lijst van ziekten en psychische stoornissen. Al eerder, in 2014, nam Denemarken wetgeving aan waardoor transgenders hun officiële geslacht wettelijk kunnen laten wijzigen zonder dat zij daarvoor medische ingrepen hoeven te ondergaan – een regel die nu in een áántal landen is ingevoerd.

De druk op de WHO om de lijst te wijzigen neemt hierdoor verder toe. Aan het schrappen van homoseksualiteit uit de lijst is een proces van vele jaren voorafgegaan; zou het deze keer wat sneller mogen….?