Netwerk Regenboog FNV

Deense vakbond wint rechtzaak
tegen ontslag trans-vrouw

michelle-cropZo iemand willen we hier niet hebben werken.” Dat was de reactie van een het bedrijf Jysk, toen na bemiddeling van het gemeentelijk arbeidsbureau van Århus Michelle (foto), een trans-vrouw kwam te werken. Langer dan twee dagen kon Jysk het niet aanzien. Niet Michelles capaciteiten of haar inzet stonden ter discussie, maar haar genderidentiteit en -uitdrukking. Ze kon gáán.

Maar Michelle vond dat discriminatie en overlegde met LGBT Denemarken en met haar vakbond, 3F. Hoewel de Deense wet niet expliciet genderidentiteit als non-discriminatiegrond noemt, was de bond overtuigd dat het discriminatie was en dat Jysk wettelijk fout zat.
In de rechtszaak trokken de vakbond en LGBT Denemarken zij aan zij op tegen de afwijzing van Michelle. De rechter oordeelde dat het niet uitmaakte of Michelle als travestiet of transseksueel zou zijn, dat er gewoon niet op basis van genderidentiteit of -expressie gediscrimineerd mocht worden. En stelde dat Michelle compensatiegeld van DKK30 mille (pakweg €4000) betaald moest krijgen.

LGBT Denemarken en F3 zijn blij met de goeie samenwerking en vooral met het resultaat. Ze geven aan dat dit de eerste keer is dat de rechter in Denemarken zich uitspreekt tegen transgenderdiscriminatie en dat de uitspraak een norm stelt voor de toekomst.