Netwerk Regenboog FNV

Britse verkiezingen: meer holebi’s in parlement dan ooit of dan elders

Palace Of Westminster London, United Kingdom Wide Desktop BackgroundNa de recente verkiezingen van 7 mei in het Verenigd Koninkrijk – waarbij de uitslag een onvoorziene overwinning van de Conservatieven van David Cameron te zien gaf – zitten er meer lesbo’s, bi’s en homo’s in het Lagerhuis dan ooit eerder, maar ook dan elders in de wereld. Dat zegt Andrew Reynolds, geassocieerd hoogleraar aan de Universiteit van Noord-Carolina in Chapel Hill (VS) en lid van het LGBT Representation and Rights Research Initiative.

“Er zijn nu 27 (openlijke)ho’s, lesbo’s en bi’s in het Lagerhuis”, stelt Reynolds: 13 voor Labour, 12 voor de Conservatieven en 2 voor de Scottish National Party.”

Namens de Britse LGBT-organisatie Stonewall verklaarde Rob Hunt dit aspect van de verkiezingsuitslag bemoedigend te vinden. “Ons parlement is rijker en sterker door de diversiteit van zijn leden en door hun ervaringen. Maar het is zeker teleurstellend dat er geen openlijke transgender is verkozen. […] Als we naar de toekomst kijken, dan kunnen onze parlementsleden niet niet voorbijgaan aan de politieke eisen in het manifest dat ze vóór de verkiezingen hebben onderschreven. Die woorden moeten ze in de komende tijd in concrete beleidsdaden omzetten.”