Netwerk Regenboog FNV

Britse regering opent aanval op “bureaucratie bij discriminatiebestrijding”

Het is wenselijk om “een evenwicht aan te brengen tussen de noodzaak om belangrijke wettelijke wettelijke bescherming te bieden tegen discriminatie” en “onnodige en disproportionele lasten voor het bedrijfsleven”. Dat stelde de Britse staatssecretaris Theresa May (foto) on­langs toen zij een wetswijziging aankondigde waarbij de bescherming tegen discriminatie wordt verminderd.

Zo zal een werkgever wiens werknemer op een dis­cri­mi­ne­rende manier wordt aangevallen door een klant, zich daar wettelijk nog nauwelijks meer druk over hoeven te maken. En zo worden wettelijke regels die voorzien wa­ren rond dubbele discriminatie, nog maar even in de koel­kast gezet. Het is crisis, lijkt het Britse kabinet te roe­pen, dus tijd om werkgevers in de watten te leggen en allerlei andere aspecten, zoals men­sen­rechten en werk­nemersrechten, maar eens even aan banden te leg­gen.

Deze zeer kwalijke benadering heeft gelukkig nog geen brede navolging gekregen, en het is te hopen dat de protesten aan Britse zijde dit soort kwalijke initiatieven zullen indammen.