Netwerk Regenboog FNV

Beroepsbokser uit de kast na “hou-je-lach-in”-video


Een onschuldig filmpje op YouTube: twee mannen doen een spelletje wie het langst zijn mond vol water kan houden terwijl er lachwekkende beelden worden vertoond. Wie voelt er nattigheid?
Maar helemaal onschuldig bleek het filmpje niet. Pas bij het terugkijken viel het Anthony Bowens, een van de twee, op, dat zijn vriendje Michael Pavano hem ook in de video “mijn vriendje” noemde. En dat kon zijn carrière wel eens schaden. Want zijn beroep was bokser, en de bokswereld staat er niet om bekend zo homo- en bi-vriendelijk te zijn.

Toch besloot Anthony Bowens (foto) om de video te laten staan. En na een paar weken kwam er een reactie uit de bokswereld. “Man, waarom heb je dat niet verteld?” vroeg een van zijn boksvrienden. Die bleek de video te hebben bekeken nadat andere boksers hem erop attent hadden gemaakt. Nee, dat Bowens biseksueel was, dat was niet belangrijk. Belangrijker was de vraag waarom ie dat nooit had laten blijken. Maar één positieve reactie was er maar een.

Bowens besloot om er helemaal voor te gaan en schreef een bericht op Facebook waarin hij bekend maakte dat hij biseksueel was. Dat hij het spannend vond om ieders beeldvorming te veranderen en stereotyperingen te doorbreken. Daarna durfde hij niet te kijken hoe de reacties zouden zijn, maar toen hij uiteindelijk opnieuw naar zijn facebookpagina keek, waren er bijna 1000 “likes” en 200 positieve reacties op binnengekomen. Slechts een handjevol mensen had hem “ontvriend”.

Anthony Bowens is blij dat hij zijn seksuele gerichtheid niet langer als geheim met zich mee hoeft te dragen. De (Amerikaanse) sportwereld is minder homo- en bifoob gebleken dan de meeste mensen dachten. Eind goed, al goed…..

De video is te zien op deze Youtube-pagina.