Netwerk Regenboog FNV

Baltic Pride en mensenrechtenconferentie 6-8 juni Vilnius Litouwen

Voor het Netwerk Roze FNV zijn Jolanda van Gool en Peter Mekers afgereisd naar de Litouwse hoofdstad Vilnius. De Baltische staten (Letland, Estland en Litouwen) vieren om en om de Baltic Pride, zo is er elke 3 jaar een Pride in elk land. In 2019 was de beurt aan Litouwen: In de hoofdstad werd op donderdag 6 juni een mensenrechtenconferentie georganiseerd met als thema “Towards a Future European Roadmap for LGBTI Equality”. Met een Europese blik keken verschillende sprekers naar de situatie van de LGBTI doelgroep in Europa en de uitdagingen.

In verschillende panelsessies waren meerdere Europese ministers te gast, maar ook lokale netwerken en ondernemers om te vertellen over hun strijd voor gelijkwaardigheid. Ook veiligheid op de werkvloer kwam aan bod. De conferentie vond plaats in het Joods Museum van Vilnius, een verwijzing naar de strijd voor gelijkwaardigheid die voor teveel mensen niet goed is afgelopen.

 

Op vrijdag werd er door de Nederlandse Ambassade in Litouwen en het Drents statenlid Henk Nijmeijer een filmvertoning georganiseerd waar we bij aanwezig waren. De indrukwekkende film ‘Anders’ (In het Engels ‘Something about Alex’) werd vertoond aan gasten uit Litouwen en andere landen. De film gaat over genderidentiteit en de worsteling met de acceptatie door omgeving en jezelf. Ook waren Jolanda en Peter te gast in het Litouwse parlement voor een sessie over de Europese strijd voor LGBTI rechten.

In de avond was als officieel onderdeel in de Pride Week een paneldiscussie opgenomen: “Being LGBTI in the labor market and the workplace”. Netwerk Roze FNV, de 1 Mei beweging (nieuwe vakbond, nog geen jaar oud) en een afgevaardigde van de vakbondsfederatie spraken over LGBTI zijn op de werkvloer. Er werden ervaringen gedeeld door het publiek, wensen voor de toekomst en ook tips en ideeën over waar je kan beginnen. Duidelijk werd wel dat Litouwen nog flinke stappen moet zetten om acceptatie van LGBTI personen voor elkaar te krijgen. De paneldiscussie heeft wel de ogen bij de aanwezigen geopend dat vakbonden hierin echt een rol kunnen en moeten spelen.
Na de paneldiscussie waren we gevraagd mee te gaan naar een bijzondere theatershow met als thema ook de acceptatie van de LGBTI groep door de samenwerking.

Zaterdag 8 juni werd de Pride March gehouden. Wij liepen mee met de Litouwse vakbonden om hen te steunen. Het was goed om te zien dat er een grote opkomst was bij de mars en dat we niet onder erg zware politiebescherming moesten lopen. Ja er was overal politie aanwezig, maar in voorgaande edities was nog sprake van een mars op een industrieterrein en onder politiebegeleiding per bus daarheen moeten komen. We hebben enkele tegendemonstranten gezien, maar de sfeer was erg goed en feestelijk. Aan het eind van de middag begon onze reis terug naar Nederland. Het waren een paar nuttige en interessante dagen die laten zien dat er in de Baltische Staten nog genoeg werk te verzetten is.