Netwerk Regenboog FNV

Amerikaanse defensieminister ziet geen probleem in transgender militairen

Ashton-CarterNauwelijks had hij het roer overgenomen op het Amerikaanse Ministerie van Defensie, of Ashton Carter kwam al met pittige uitspraken over trans-rechten.

Op 17 februari werd Ashton Carter (foto) beëdigd als nieuwe Minister van Defensie in de Verenigde Staten. Nog geen week later komt hij in het nieuws omdat hij een lans breekt voor transgenders in de strijdkrachten. “Geschiktheid voor de dienst, dat is het enige waarop ze moeten worden beoordeeld.”  Aldus de kersverse minister tijdens een toespraak tot VS-soldaten in Kandahar, Afghanistan.

Dat is een breuk met het beleid van zijn voorganger Chuck Hagel, die wat betreft het officieel openstellen van de strijdkrachten voor transgenders  “bereid was om te kijken of het beleid misschien kon worden bijgesteld”. En zeker een aantal stappen verder dan het “don’t ask, don’t tell”-beleid  (= “verboden naar te vragen, zelf stil houden”) waarmee Bill Clinton tijdens zijn presidentiële periode de strijdkrachten openstelde voor homo’s, lesbo’s en biseksuelen.